Cikkek - ERP Rendszer

Az integrált ERP rendszerek rövid története

ERP rendszer, integrált, Vállalatirányítási rendszer, történelem

A vállalatirányítási rendszerek együtt fejlődtek az informatikával, s a különféle technikai lehetőségekkel. Míg a kezdetekben az ERP rendszerek termelésirányítási rendszerekből nőttek ki, addig a XXI. században már a világ legnagyobb vállalatain kívül egészen a mikro-vállalatok is ERP-k segítségével irányítják magukat, optimalizálják az értékesítési, termelési, beszerzési, stb. működésüket.

Az ERP tehát egy átfogó fogalom lett, s ide sorolhatunk minden olyan rendszert, ami közvetlen, vagy közvetett módon a vállalatirányításhoz társítható. A kezdetekben „buta” programok (pl. számlázás, könyvelés, készlet gazdálkodás, stb.) integrációjára fókuszáltak, idővel minenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a hatékonysághoz teljes integráltságra van szükség. Az integráltság nélkülözhetetlen és egyeduralkodó fogalom lett az ERP rendszerek világában. Az elsődleges cél, hogy az egyszeri adatbevitelt követően a szoftver életre keljen, s a moduljai tökéletes harmóniában dolgozzák fel a kapott információkat. Ezzel minimálisra csökkenthetők az emberi mulasztások és a rendszer pontosabbá és kiszámíthatóbbá válik.Miért fontos a kommunikáció az ERP rendszerek bevezetésekor?

ERP rendszer, kommunikáció, projekt vezető, menedzselés

Kétségtelen tény, hogy az ERP rendszerek nem egyszerű házipénztár programok. Bonyolult felépítésük a kezdő felhasználók számára érthetetlen, s a megismerésükhöz meglehetősen sok idő kell. Egy modern ügyviteli szoftver ergonomikus, jól átlátható, s a kezelésének elsajátítása is egyszerű. Fontos szempont, hogy homogén legyen: Ha egy munkatárs átérzi a rendszer logikáját, el tud igazodni már egy-két modul funkcionalitásán, onnantól egy jó rendszerben nem veszik el sehol, mindenhol rögtön "otthon találja magát". Ugyanakkor még az ilyen rendszerek bevezetése esetén is nélkülözhetetlen a megfelelő figyelem és odaadás, mivel a kezdeti szakaszokon számtalan további tényező múlik.Projekt-vezetés, és az új ERP rendszer bevezetése!

A hiedelmekkel ellentétben, egy új ERP rendszer bevezetése egyáltalán nem egyszerű feladat. Ezt a folyamatot számtalan tényező bonyolítja, ugyanakkor az optimális bevezetés sikeres lehet, persze a megfelelő feltételek mellet. Az ERP rendszerek nem csak hagyományos szoftverek. Beleolvadnak az egyes cégek további életébe, s nagy hatással vannak a működésükre, ahogyan a projekt-vezetést, úgy az eredmények követését illetően is. Lássuk, milyen feltételei vannak egy ERP hatékony bevezetésének, s hogyan oldható meg optimálisan a feladat:ERP rendszerek bérlése, vagy vásárlása! Mikor hatékonyabb egy vezetői információs rendszer?

ERP rendszer, vezetői információs rendszer, bérlet, licenc vásárlás

Az ERP rendszerek bevezetésénél általános problémát szokott okozni a bérlés, illetve a licenc vásárlás kérdésköre. Ez nem is csoda, ugyanis a vásárlásnak és a bérlésnek is megvannak az egyedi sajátosságai, amelyek pozitív és negatív hatással is lehetnek egy adott cégre, vállalkozásra. Alapvetően elmondhatjuk, hogy mindkét lehetőség megbízhatóan és biztonságosan használható, így a döntést az egyedi igények és természetesen az anyagi ráfordítás mértéke határozza meg.
Szempontok az ERP vállalatirányítási rendszer kiválasztása során

Ahogyan azt előző cikkeink egyikében már említettük, a vállalatirányítási rendszerek használata általában a túl sok adminisztrációra, vagy a megnövekedett forgalomra vezethetők vissza. Ugyanakkor, sok esetben a régi, elavult rendszerek cseréje is indokolt lehet. Emellett, egyéb szempontokat is fontos figyelembe venni egy új vállalatirányítási rendszer beszerzése előtt. Például, nélkülözhetetlen meghatározni a leendő rendszer méretét, amit minden esetben a cég mérete, illetve az adott iparágon belül betöltött szerepe határoz meg.Az ideális vállalatirányítási, ERP rendszer kiválasztása IV. – avagy mennyit fizessünk az ügyviteli szoftverért?

Ideális vállalatirányítási rendszer rendszer kiválasztása, ár-érték arány

Amennyiben megtekintettük a rendszerszolgáltatók bemutatóját, és a referenciákat is áttanulmányoztuk, döntenünk kell a meglévő ajánlatok közül, és ki kell választanunk azt az ügyviteli szoftvert, amely majd valóban megfelel az igényeinknek. A választáskor az ár-érték arányt érdemes elsődlegesen vizsgálnunk, vagyis olyan ERP rendszert válasszunk, amely az adott igényeket optimális költségek mellett elégíti ki.Az ideális vállalatirányítási, ERP rendszer kiválasztása III. – avagy az ügyviteli rendszer bemutatójának megtekintése

Az ERP rendszerek kiválasztása során a bemutatóknak jelentős szerepük van. A bemutatók alkalmával számtalan pozitív és negatív hatás érhet minket, így könnyebben dönthetünk majd az adott rendszerszolgáltatók közül. Előző cikkünkben már említettük, hogy a bemutatót akkor érdemes megtekintenünk, ha az célirányos és személyre szabott.Az ideális vállalatirányítási, ERP rendszerek kiválasztása II. – avagy mikor hatékony a vállalatirányítási rendszer

Az ERP rendszerek legfőbb ismérve a hatékonyság. Viszont, a hatékonyság elérése érdekében, nem elegendő csupán egy kiválóan felépített vállalatirányítási rendszert alkalmaznunk. Olyan emberre, vagy emberekre is szükségünk lesz, akik a rendszer bevezetését megfelelően koordinálják! Azonban, egyáltalán nem mindegy, hogy ki lesz a belső projektvezető! Első megkérdezésre, sokan az ügyvezetőt ajánlanák, viszont egyáltalán nem biztos, hogy az ügyvezető alkalmas személy erre a célra. Természetesen, nem a kompetenciái kérdésesek, hanem a szabadideje! Az ügyvezetők ugyanis kevés szabadidővel rendelkeznek, s éppen ezért indokolt egy projektvezető alkalmazása az új ERP rendszerek bevezetésekor!Az ideális vállalatirányítási, ERP rendszer kiválasztása I.

Manapság ha vállalatirányítási rendszert keresünk, kétségtelen, hogy az ERP rendszerek széles kínálata tárul elénk, ez viszont egyáltalán nem könnyíti meg a választást, sőt! Nem egyszerű eldönteni, hogy egy adott cég esetében milyen ERP rendszert érdemes használni, azonban, ha néhány egyszerű tippet megfogadunk, pillanatok alatt kiválaszthatjuk az ideális megoldást!Új ügyfél: Cool4U Kft

Új céggel bővült a Flexium ERP rendszert választók köre. Elkezdődött a bevezetés a Cool4U Ingatlanforgalmazó és Klímatechnikai Kereskedelmi Kft-nél.