Cikkek - Integrált

Az integrált ERP rendszerek rövid története

ERP rendszer, integrált, Vállalatirányítási rendszer, történelem

A vállalatirányítási rendszerek együtt fejlődtek az informatikával, s a különféle technikai lehetőségekkel. Míg a kezdetekben az ERP rendszerek termelésirányítási rendszerekből nőttek ki, addig a XXI. században már a világ legnagyobb vállalatain kívül egészen a mikro-vállalatok is ERP-k segítségével irányítják magukat, optimalizálják az értékesítési, termelési, beszerzési, stb. működésüket.

Az ERP tehát egy átfogó fogalom lett, s ide sorolhatunk minden olyan rendszert, ami közvetlen, vagy közvetett módon a vállalatirányításhoz társítható. A kezdetekben „buta” programok (pl. számlázás, könyvelés, készlet gazdálkodás, stb.) integrációjára fókuszáltak, idővel minenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a hatékonysághoz teljes integráltságra van szükség. Az integráltság nélkülözhetetlen és egyeduralkodó fogalom lett az ERP rendszerek világában. Az elsődleges cél, hogy az egyszeri adatbevitelt követően a szoftver életre keljen, s a moduljai tökéletes harmóniában dolgozzák fel a kapott információkat. Ezzel minimálisra csökkenthetők az emberi mulasztások és a rendszer pontosabbá és kiszámíthatóbbá válik.A logisztika és az integrált ERP rendszerek kapcsolata!

Logisztika, integrált ERP rendszer, termelés, termék, készletgazdálkodás

A logisztika az eredeti definíció szerint egy zárt folyamaton belüli felügyelet, amely kiterjedhet a munkaerőre, termékekre, s szinte bármire, ami a termeléshez közvetlen, vagy közvetett módon köthető. Ez egy olyan tudomány, amely óriási tapasztalatot, koncentrációskészséget és természetesen tudást feltételez. A kis- és közép-vállalatoknál ez a terület főleg az anyagmozgatást fedi le: szállítás, raktározás, anyag-összekészítés (komissió), stb. De közben ehhez a területhez közvetlenül kapcsolódik a teljes beszerzési és értékesítési folyamat is kezdve az értékesítési ajánlat adástól egészen a tömeges számlázásig. És természetesen nem szabad elfelejteni a gyártásról sem.

Így tágabban értelmezve egy kereskedő és/vagy gyártó cégnél a könyvelési és pénzügyi feladatokon kívül szinte minden többé-kevésbé logisztika egy integrált vállalatirányítási rendszerben.Dobozos, vagy egyedi integrált vállalatirányítási rendszer a megoldás?

Az ERP rendszerek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a rendszer jövőbeni szerepének vizsgálata. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora céghez milyen rendszert alkalmazunk. Éppen ezért érdemes megvizsgálni a dobozos és az egyedi, integrált vállalatirányítási rendszerek közötti legfőbb különbségeket!

Dobozos vagy egyedi rendszer? Fontos az integráltság.

Alapvetően elmondhatjuk, hogy a dobozos rendszerek szinte minden feladatot ellátnak, s ez egy óriási pozitívum. Ugyanakkor, az ilyen rendszerekkel történő vállalatirányítás nem személyre szabott, így a rendszer az egyedi igényeknek meglehetősen nehezen felel meg. A dobozos megoldások általános felhasználási területekre készülnek, így tartalmazhatnak sok olyan modult is, amelyekre az adott cég esetében egyáltalán nem lesz szükség. Ugyanakkor, a dobozos rendszerek használatának nagy előnye, hogy szinte pillanatok alatt bevezethetőek, s a használatuk is könnyedén elsajátítható. Negatívumként azonban megemlíthetjük, hogy a dobozos vállalatirányítási rendszerek bővíthetősége alacsony szintű, így a speciális igényeknek az ilyen rendszerek sokszor nem tudnak megfelelni.Mitől integrált az ügyviteli rendszer?

Mitől integrált az ügyviteli rendszer? Integráltság fontossága.

Egy új ügyviteli rendszer bevezetése alkalmával számtalan kérdés felmerülhet a megrendelőkben, ugyanakkor a kérdések jó része az integráltság fogalmára irányul. Éppen ezért érdemes tisztázni, hogy mit is jelent az integráltság az ügyviteli rendszerek világában, s miért olyan fontos!

Könyvelő program helyett, integrált ügyviteli rendszer!

Egy integrált ügyviteli rendszertől a felhasználók számtalan újítást és könnyű megoldásokat várnak el, s a mai rendszerek ezt garantálják is.

Miután a felhasználó eldöntötte, hogy milyen jellegű rendszerre van szüksége, érdemes az egyes folyamatokat is alaposan áttekintenie. Minden cég különböző, így az elvégzendő feladatok is más jellegűek. Ezt a tényezőt az integrált ügyviteli rendszer kapcsán is mindenképp figyelembe kell venni.