Cikkek - Vállalatirányítás

Pénzügyi modul a vállalatirányítási rendszerekben

Pénzügy, bank, pénztár, mobil iroda, modulok

A vállalatirányítási rendszerek manapság már összetett és univerzális megoldást kínálnak minden olyan cég számára, aki a legkülönfélébb információkat egy helyen szeretné látni, s könnyedén szeretné kezelni azokat. Egy ilyen rendszer egyik alap pillére a pénzügyi modul, mely természetesen szorosan integrálódik a könyvelési modullal. A pénzügyi modul általános feladata a partner folyószámla, azaz a vevői követelések és a szállítói tartozások nyilvántartása.

Rendkívül fontos, hogy ezen adatok kezelése valóban zökkenőmentesen történjen, és mindig naprakész (real-time) adatok álljanak rendelkezésre. Természetesen a pénztári, illetve banki tranzakciók lebonyolítása is ennek a modulnak a feladata.EDI, vagy e-számla számlázó programok? I. – avagy mikor jobb a vállalatirányítás?

A számlázás a kisebb és a legnagyobb cégek esetében is egy kivételesen fontos tényező, ami mindig nagy odafigyelést és természetesen precizitást feltételez. Az igény a vállalatok részéről, hogy mellőzni kívánják a papír alapú számlázást, már évtizedekkel ezelőtt megszületett, azonban a technika csak a közelmúltban engedte meg ezt a lehetőséget. Így manapság már a vállalatok és cégek nagy hányada kizárólag elektronikus számlázó programok segítségével dolgozik, ami nem csak könnyebbé és egyszerűbbé, hanem költséghatékonyabbá is teszi a számlázást. Ugyanakkor a biztonságot is érdemes megemlíteni, mivel a megfelelő technológiák alkalmazásával az adattárolás biztonsági szintje jócskán növelhető! Mindenek előtt azonban lássuk, hogy a címben említett EDI számlázó, vagy az e-számla kedvezőbb-e a vállalatirányítás szempontjából!Költséghatékonyság az Open-source vállalatirányítási rendszerekkel? (MySQL, Java Linux)

A vállalatirányítási rendszerek meglehetősen bonyolult, összetett alapokon nyugszanak, s megfelelő szakértelem nélkül, kétségtelen, hogy nehéz rajtuk kiigazodni. Persze csak ami az ERP rendszerek programszintű felépítését illeti, ugyanis egy minőségi rendszer könnyen használható és egyszerű segédeszköz, amely számtalan lehetőséget kínál a hatékonyságot és gyorsaságot illetően.

Nincs ez másként az Open-source vállalatirányítási rendszerek kapcsán sem. Az Open-source fogalma számtalan esetben felmerül az ERP rendszerek témakörében, azonban a jelentés sokak számára tisztázatlan. Valójában nyílt forráskódú rendszerekről van szó, amelyek a fejlesztésben teljesen szabad kezet adnak, így számtalan előnyük van. Ugyanakkor, a hátrányokról sem árt tudni, sőt!Dobozos, vagy egyedi integrált vállalatirányítási rendszer a megoldás?

Az ERP rendszerek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a rendszer jövőbeni szerepének vizsgálata. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora céghez milyen rendszert alkalmazunk. Éppen ezért érdemes megvizsgálni a dobozos és az egyedi, integrált vállalatirányítási rendszerek közötti legfőbb különbségeket!

Dobozos vagy egyedi rendszer? Fontos az integráltság.

Alapvetően elmondhatjuk, hogy a dobozos rendszerek szinte minden feladatot ellátnak, s ez egy óriási pozitívum. Ugyanakkor, az ilyen rendszerekkel történő vállalatirányítás nem személyre szabott, így a rendszer az egyedi igényeknek meglehetősen nehezen felel meg. A dobozos megoldások általános felhasználási területekre készülnek, így tartalmazhatnak sok olyan modult is, amelyekre az adott cég esetében egyáltalán nem lesz szükség. Ugyanakkor, a dobozos rendszerek használatának nagy előnye, hogy szinte pillanatok alatt bevezethetőek, s a használatuk is könnyedén elsajátítható. Negatívumként azonban megemlíthetjük, hogy a dobozos vállalatirányítási rendszerek bővíthetősége alacsony szintű, így a speciális igényeknek az ilyen rendszerek sokszor nem tudnak megfelelni.Az ideális vállalatirányítási, ERP rendszer kiválasztása I.

Manapság ha vállalatirányítási rendszert keresünk, kétségtelen, hogy az ERP rendszerek széles kínálata tárul elénk, ez viszont egyáltalán nem könnyíti meg a választást, sőt! Nem egyszerű eldönteni, hogy egy adott cég esetében milyen ERP rendszert érdemes használni, azonban, ha néhány egyszerű tippet megfogadunk, pillanatok alatt kiválaszthatjuk az ideális megoldást!