Cikkek - Vállalatirányítási rendszer

GINOP-3.2.2.-2016 pályázat társadalmi egyeztetésen

Társadalmi egyeztetésre megjelent a régen várt GINOP-3.2.2-es pályázat (Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása). A pályázati dokumentáció itt található: https://www.palyazat.gov.hu/node/59669

Ez a pályázat közvetlenül támogatja a magyar kis- és középválllatokat a komplex vállalatirányítási rendszerek beszerzésében és üzemeltetésében. Műszakilag nagyon hasonlít a régebbi folyamatmenedzsment pályázatokra (pl. KMOP-2011-1.2.5), ezért számunkra ismerősek az elvárások.

A társadalmi egyeztetés megindítása azt jelenti, hogy várhatóan néhány héten belül (valószínűleg szeptember végén) kiírják a.

A tervezet szerint november 2-től lehet benyújtani az igényeket.Folyamatos az EKÁER modul karbantartása

Mint sokunk számára ismert, az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) kiforratlansága miatt rendszeresen (1-2 havonta) változik az elektronikus interfész, amivel a vállalatirányítási rendszerek kommunikálni képesek a központi EKÁER rendszerrel.

Szerencsére a Flexium EKÁER modul fejlesztésének már kezdeti szakaszában (2014 decemberében) nyilvánvaló volt számunkra, hogy informatikailag milyen kiforratlan az EKÁER. Illetve az is, hogy a merev szabályoknak és az informatikaileg korrektnek tűnő kidolgozásnak nincs sok közük a a valósághoz (értsd a KKV szektorban szükséges rugalmassághoz és komplexitáshoz). Így már a kezdetektől úgy terveztük meg a rendszert, hogy minden kommunikációt letárolunk EKÁER-számonként összegyűjtbe. Ez konkrétan azt jelenti, hogy minden Flexium-ból küldött üzenet teljes tartalmát letároljuk, és mellé archiváljuk a válasz üzenetet is. Mind sikeres, mind sikertelen kérés esetén.Ellenőrzött számvitel: NAV vizsgálat alatt a vállalatirányítási rendszerek?

NAV, Adóhatóság, adó, vállalatirányítási rendszer

A közelmúltban felröppent a hír, amely szerint az adóhatóságok az ellenőrzéseik során januártól a vállalatirányítási rendszerekbe is teljes körű betekintést nyerhetnek, s azon belül szinte bármilyen műveletet lebonyolíthatnak. Ettől a hírtől természetesen több cég is megijedt, azonban ha alaposabban is megvizsgáljuk az új törvénymódosítást, könnyedén észrevehetjük, hogy ez a vállalatirányítási rendszereket használó cégek esetében pozitívum. Hogy miért?Számvitel a webáruházban? Egy integrált vállalatirányítási rendszerrel megoldható!

Webáruház, webshop, vállalatirányítási rendszer, integráció

Nem kérdéses, hogy a webáruházak manapság meglehetősen fontosak a kereskedelemben, sőt a kereskedelmi élet meghatározó szegmenségé nőtték ki magukat. Az internetről rendelő vásárlók száma évről-évre nő, ahogy külföldön úgy természetesen Magyarországon is. Ugyanakkor a megnövekedett igényekhez nem képes minden webáruház tulajdonos jól alkalmazkodni, s ezek a cégek idővel elveszítik a vásárlóközönségüket, s végül teljesen eltűnnek a kereskedelemből. Így a minőségi és átlátható kereskedelemhez egy integrált vállalatirányítási rendszer nélkülözhetetlen, s erre a tényezőre mindenképp érdemes gondolni!EDI, vagy e-számla számlázó programok? II. – Függ-e ettől a vállalatirányítási rendszer hatékonysága?

Ahogyan azt előző cikkünkben megemlítettük, az EDI, vagyis Electronic Data Interchange, számtalan lehetőséget kínál a vállalatirányítási rendszerek kapcsán. Feleslegessé teszi a papír alapú számlázást, s ezt a nagyobb cégek, még jóval az elektronikus számlázó programok bevezetése előtt észrevették, és a lehetőséget ki is használták. Így a vállalatirányítási rendszerhez kiépített EDI számlázó minőségi változást hozott a vállalatok életébe, s természetesen kisebb költségeket és hatékonyabb működést.Dobozos, vagy egyedi integrált vállalatirányítási rendszer a megoldás?

Az ERP rendszerek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a rendszer jövőbeni szerepének vizsgálata. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora céghez milyen rendszert alkalmazunk. Éppen ezért érdemes megvizsgálni a dobozos és az egyedi, integrált vállalatirányítási rendszerek közötti legfőbb különbségeket!

Dobozos vagy egyedi rendszer? Fontos az integráltság.

Alapvetően elmondhatjuk, hogy a dobozos rendszerek szinte minden feladatot ellátnak, s ez egy óriási pozitívum. Ugyanakkor, az ilyen rendszerekkel történő vállalatirányítás nem személyre szabott, így a rendszer az egyedi igényeknek meglehetősen nehezen felel meg. A dobozos megoldások általános felhasználási területekre készülnek, így tartalmazhatnak sok olyan modult is, amelyekre az adott cég esetében egyáltalán nem lesz szükség. Ugyanakkor, a dobozos rendszerek használatának nagy előnye, hogy szinte pillanatok alatt bevezethetőek, s a használatuk is könnyedén elsajátítható. Negatívumként azonban megemlíthetjük, hogy a dobozos vállalatirányítási rendszerek bővíthetősége alacsony szintű, így a speciális igényeknek az ilyen rendszerek sokszor nem tudnak megfelelni.Mi a különbség a vállalatirányítási rendszer és a CRM rendszer között?

Vállalatirányítási rendszer és CRM-rendszer közötti különbségek és kapcsolatuk

Nem kérdéses, hogy az ERP és CRM rendszerekre manapság a vállalatirányítás területén egyre nagyobb szükség van, ugyanis a folyamatok felgyorsultak, s a tranzakciók száma esetenként a több ezret is elérheti napi szinten. Éppen ezért fontos ismerni a két rendszer közötti különbségeket!Szempontok az ERP vállalatirányítási rendszer kiválasztása során

Ahogyan azt előző cikkeink egyikében már említettük, a vállalatirányítási rendszerek használata általában a túl sok adminisztrációra, vagy a megnövekedett forgalomra vezethetők vissza. Ugyanakkor, sok esetben a régi, elavult rendszerek cseréje is indokolt lehet. Emellett, egyéb szempontokat is fontos figyelembe venni egy új vállalatirányítási rendszer beszerzése előtt. Például, nélkülözhetetlen meghatározni a leendő rendszer méretét, amit minden esetben a cég mérete, illetve az adott iparágon belül betöltött szerepe határoz meg.Az ideális vállalatirányítási, ERP rendszerek kiválasztása II. – avagy mikor hatékony a vállalatirányítási rendszer

Az ERP rendszerek legfőbb ismérve a hatékonyság. Viszont, a hatékonyság elérése érdekében, nem elegendő csupán egy kiválóan felépített vállalatirányítási rendszert alkalmaznunk. Olyan emberre, vagy emberekre is szükségünk lesz, akik a rendszer bevezetését megfelelően koordinálják! Azonban, egyáltalán nem mindegy, hogy ki lesz a belső projektvezető! Első megkérdezésre, sokan az ügyvezetőt ajánlanák, viszont egyáltalán nem biztos, hogy az ügyvezető alkalmas személy erre a célra. Természetesen, nem a kompetenciái kérdésesek, hanem a szabadideje! Az ügyvezetők ugyanis kevés szabadidővel rendelkeznek, s éppen ezért indokolt egy projektvezető alkalmazása az új ERP rendszerek bevezetésekor!