Hírek - Dobozos, vagy egyedi integrált vállalatirányítási rendszer a megoldás?

Dobozos, vagy egyedi integrált vállalatirányítási rendszer a megoldás?

Az ERP rendszerek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a rendszer jövőbeni szerepének vizsgálata. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora céghez milyen rendszert alkalmazunk. Éppen ezért érdemes megvizsgálni a dobozos és az egyedi, integrált vállalatirányítási rendszerek közötti legfőbb különbségeket!

Alapvetően elmondhatjuk, hogy a dobozos rendszerek szinte minden feladatot ellátnak, s ez egy óriási pozitívum. Ugyanakkor, az ilyen rendszerekkel történő vállalatirányítás nem személyre szabott, így a rendszer az egyedi igényeknek meglehetősen nehezen felel meg. A dobozos megoldások általános felhasználási területekre készülnek, így tartalmazhatnak sok olyan modult is, amelyekre az adott cég esetében egyáltalán nem lesz szükség. Ugyanakkor, a dobozos rendszerek használatának nagy előnye, hogy szinte pillanatok alatt bevezethetőek, s a használatuk is könnyedén elsajátítható. Negatívumként azonban megemlíthetjük, hogy a dobozos vállalatirányítási rendszerek bővíthetősége alacsony szintű, így a speciális igényeknek az ilyen rendszerek sokszor nem tudnak megfelelni.

Dobozos vagy egyedi rendszer? Fontos az integráltság.

Ezzel ellentétben az egyedi, integrált vállalatirányítási rendszerek számtalan megoldást kínálnak azon cégek számára is, akik egy egyedülálló rendszer bevezetését szorgalmazzák. Itt a vállalkozás egyedi felépítése és tevékenysége kap fontos szerepet, mivel az integrált vállalatirányítási rendszer az adott körülményekhez igazodik, s nem a céget kell az ügyviteli rendszerhez szabni. Továbbá fontos megemlíteni a bővíthetőség lehetőségét is, ami az egyedi, integrált vállalatirányítási rendszerek esetében könnyedén megoldható.

Nélkülözhetetlen tudni, hogy a felsorolt lehetőségek közül egyik sem jobb, vagy rosszabb, ugyanis az ideális rendszer kiválasztása leginkább az adott cég igényei szerint kell hogy történjen!